Håll inte tårarna tillbaka: varför är det sorgligt efter sex

I dag börjar fler och fler män och kvinnor klaga på att de efter sex känner sig deprimerade och upprörda. Och poängen är inte att alla undermineras av finanskrisen och influensan – det har alltid varit så, men det var vanligt att hålla tyst om det.

Verkliga historier

”Efter sex, i stället för eufori och glädje, känner jag mig tom och ledsen. Och det är inte så att jag är missnöjd med hur könet gick, eller vem det hände med. En orgasm kan vara förtrollande, men efter det kan en känsla av hopplöshet rulla över mig, säger den 27-årige Irina, som håller på att leta efter en permanent man..

Catherine, som har varit i ett lyckligt äktenskap i tre år, talar om sådana känslor. Hon medger att hon efter att ha haft sex med sin älskade man ofta känner sig apatisk och deprimerad: «När vi bryter oss från varandra sjunker mitt humör till noll och kan stanna där i flera dagar.».

Brist på logik

Vi förväntar oss avkoppling och lycka från sex. I själva verket är han programmerad för detta, för i samband med att älska produceras glädjehormoner och musklerna är helt avslappnade. Och detta är bara ur fysiologisk synvinkel. Men det finns också en psyko-emotionell komponent: under sex känner vi att vi är otroligt nära och uppriktiga med en annan person som också öppnar upp för att möta oss. Så vad är affären? Varför uppstår psykisk ångest efter en så kraftfull antidepressiv aktivitet? Svaret ligger inte i psykologi, som det kan verka vid första anblicken, utan i fysiologi.

Modernitet har inget att göra med det

Naturen har en överraskning för oss. Sexologer har redan fått smeknamnet poscoital blues («sorg efter intimitet»). Men det här är ingen uppfinning av vår tid – ångest och sorg efter orgasm plågade de gamla grekerna. Bevis på detta är uttalandet från den antika läkaren Galen: «Efter samlag är alla djur ledsna, förutom tuppar och kvinnor.» Kanske var greken inte en stor finsmakare av det rättvisa könet, eftersom han inte tog hänsyn till deras mentala ångest.

Poängen är att orgasm orsakar starka positiva förändringar i kroppen, men efter att den högsta glädjepunkten har passerats tvingas kroppen att återgå till sitt normala tillstånd. Och i motsats till euforin som just upplevts börjar normen verka otillräcklig.

På kemisk nivå

Under orgasm aktiveras hjärnregionerna som är involverade i dopaminproduktionen. Detta är ett hormon som frigörs när vi har nöje, till exempel produceras det aktivt just nu när vi känner oss kär. Detta är slutsatsen som biologen Gert Holstege nådde. Under orgasm minskas också aktiviteten i amygdalan, som är ansvarig för känslan av rädsla, avsevärt..

Och efter att stormen av lycka och roligt har avtagit ökar aktiviteten hos amygdalan, som är ansvarig för rädslan, vi befinner oss ansikte mot ansikte med progressiv ångest. Jämför detta med en baksmälla efter en stormig och otroligt rolig fest..

Det är i huvudet

Så oroa dig inte om du plötsligt känner dig upprörd efter sex. Det är inte så att du valde fel sak och att han gjorde allt fel, utan bara i din fysiologi. Det är bara att vissa människor tolererar hormonella stormar lugnt och andra smärtsamt. Och om du tillhör den andra kategorin, skynda dig inte att klaga till dina flickvänner eller läkare. Vänta bara på det när din dyrbara hjärna byggs om från ett tillstånd till ett annat..